Type to search

Bolig Livsstil

4 gode råd til et sundt indeklima

Share

Et dårligt indeklima kan være usundt for helbredet og boligen. Irriterede øjne, kløe, hovedpine og træthed er nogle af de fysiske konsekvenser som kan gøre livskvaliteten dårligere ved et skidt indeklima. Man kan typiske se nogle tegn på, at indemiljøet ikke er som det burde være inden de fysiske symptomer opstår – eksempel hvis huset har dårlig lugt eller der kommer kondens vand på vinduerne. Men hvad kan man egentlig gøre, for at opnå et sundere indeklima? De giver vi 4 gode råd til her!

En jævn og naturlig temperatur giver bedre indeklima

Hvis der er for står temperaturforskelle i rummene kan det have en negativ effekt på indeklimaet. Mange vælger at sætte radiatorerne på fuld blæs i opholdsrummene og lade dem være slukket i rum de ikke befinder sig i så ofte. Sørg for at få en jævn varme i hele boligen. Dette kan være svært at kontrollere med de gamle energianlæg og derfor vælger mange at investerer i en varmepumpe som fordeler sund og naturlig varmeenergi ud i hele boligen. En god indetemperatur er 20-22 grader, men holder man sig mellem 18-25 grader bør der ikke være nogle store problemer.

Luft ud og lav gennemtræk dagligt

Det er vigtigt at lave daglig udflufning med gennemtræk for at få renset ud i luften i boligen. Især i soveværelset hvor vi udgiver meget væske om natten eller på badeværelser som er ramt af meget fugt – disse to rum er ofte skyld i et dårligt indeklima. Det kan anbefales, hvis muligt, at lade vinduer eller ventiler stå åben i løbet af dagen når man ikke er hjemme. Så får du skiftet luften i boligen uden at du opdager det. En god luftcirkulation er alfa omega når det kommer til et sundt indeklima.

Tør aldrig vasketøj indendørs 

Fugt er generel en dårlig ting for indeklimaet – og vådt vasketøj kan være rigtig usundt at have til at stå i opholdsrum. Hvis ikke du har et vaskerum eller et udendørs areal er det vigtigt, at du får åbnet op for vinduer nær vasketøjet så der kommer naturlig luft ind i boligen. Har du ikke andre muligheder er det en god ide at planlægge dit vasketøj så det tørres mens du ikke er hjemme i boligen.  Indendørs tøjtørring er skidt, selvfølgelig fordi tøjet er fugtigt, men også fordi, at når vandet fordamper bliver unaturligt vaskemiddel en del af indeklimaet.

Brug din emnehætte når du laver mad

Brug altid emhætten når du laver mad – også selvom at det ikke virker til at der kommer meget røg fra madlavningen. En emhætte sørger for, at den beskidte luft og damp bliver suget ud af boligen. Partikeludledning gennem madlavning kan være skidt for indeklimaet, og en emhætte hjælper med dette. Tænd den lidt før du starter på madlavningen og lad den stå tændt lidt efter så du sikrer at der bliver renset ud i rummet.

Finder du dette emne interessant? Så bør du også læse vores guide til god ergonomi på hjemmekontoret her.