4 tips til at komme juledepressionen i forkøbet
Share

Højtiden står for døren og dermed også en tid hvor rigtige mange føler sorg, ensomhed og depression. Særligt for dem der har mistet en elsket, kan højtiden både være trist og 24 lange dage at komme igennem.
Det er dog ikke kun dem, som har mistet en elsker, som højtiden kan være en svær tid for. Måske orker du ikke gaveræset, de mange mennesker i byen eller den evige manglende gevinst på skrabejulekalenderen.
Der kan være flere årsager til, at du ikke er helt oppe at ringe over julen.
Vi forsøger at beskrive nogle af dem her i artiklen, samt hvordan du med 4 tips kommer bedst muligt gennem de første 24 dage af december.
1.Få nok sollys
Hvis du er en smule træt og nedtrykt i december, kan det først og fremmest hænge sammen med, at du reagerer på den mørke årstid. Man ved ikke med sikkerhed hvorfor vinteren påvirker vores humør særligt, men det antages, at det hænger sammen med hormonet melatonin og signalstoffet serotonin.
Om vinteren og særligt i december er dagene ekstra mørke, hvilket gør, at kroppen udskiller mere melatonin end normalt. Dette går ind og forstyrrer døgnrytme, og kan være grunden til at du føler dig ekstra træt og uoplagt.
Samtidig producerer din hjerne mindre serotonin, som dannes, når man får lys ind gennem øjnene. Serotonin er et stof, som er involveret i klassisk depression og har derfor betydning for vores humør.
Så rådet er derfor at komme ud i lyset, når det er muligt. Dette kunne være ved at gå en tur midt på dagen. Hvis man er på arbejdet det meste af dagens lyse timer, kan man bruge en pause på at komme lidt ud og er det weekend, kan man med fordel være ude i naturen.
2. Undgå at føle dig presset af familiens forventninger
I kampagnen En Af Os oplyser 80% af kampagnens 1250 deltager, der enten har eller har haft en psykisk lidelse, at det er sværere at leve med sygdommen i julen.
Ofte skyldes det at man bliver mere træt og hurtigere stresset. Særligt er der mange, der føler sig stresset i julen, hvilket kan fremme nogle af de symptomer, som man har i sin psykiske lidelse.
En af os viser også, at 60% af de psykisk syge har svært ved at overskue juleindkøb og familiebesøg. Og hele 65% synes, at det er svært at leve op til forventningerne om den glade jul fra familien, hvor man skal være i godt humør, udadvendt og overskudsagtig. Hvis man ikke føler, at man kan leve op til dette, kan julen være en uoverskuelig og svær tid for mange.
Man kan derfor med fordel opsøge en psykolog, hvis man føler at vinter eller julen er en særlig svær tid for en at overskue.
3. Indstil dig på den mest madglade højtid
I julen samles vi ofte om store mængder and, flæskesteg, marcipan og konfekt.
Derfor kan særligt julen være svær for folk med spiseforstyrrelser samt folk, som ønsker at tabe sig.
For folk med en spiseforstyrrelse, som enten ikke ønsker at spise eller som overspiser, kan det være en udfordring, at der ofte er en forventning om at spise hele tiden. Samtidigt er dette ofte til arrangementer, hvor man bliver kigget på, mens man man spiser.
Det kan derfor både være en udfordring at undgå de søde sager samt forventningerne om at de skal spises. Inden juletiden banker på døren kan det derfor være en hjælp at få kostvejledning. På den måde kan man komme igennem december med den rette vejledning og rådgivning til finde den rette balance og mængde for én.
4. Lav dine egne traditioner
Julen skal være en tid, der gør alle glade – inklusiv dig.
Det er derfor på tide at overveje, om du selv vil holde jul for dig og din egen familie, i stedet for altid at skulle til den anden ende af landet for at fejre den sammen med svigerfamilie eller bedsteforældre. Eller måske du er træt af altid at skulle stå med alt besværet alene, så du ikke har tid til at nyde selve aftenen.
Julen er traditionernes tid, men der er altid plads til nye af slagsen.
Derfor kan du i år lave dine egne traditioner. Om det er at holde julen et nyt sted, med nye mennesker eller en advents tradition med dine tætteste venner. Det vigtigste er, at du prioriterer din egen glæde og ikke kun fokuserer på andres glæde.
Fandt du dette indlæg interessant? Så find flere lignende indlæg her…