Type to search

Familie Kæledyr

5 ting du bør overveje inden familien udvides med en hund

Share

En hund kan bringe stor glæde til en familie, og gør det i dag i hvert 4. hjem i Danmark. Udover at være en trofast ven kan en hund øge velvære og give et lysere sind grundet frisk luft og motion.

Mange der selv er vokset op med en hund i barndommen, kan ønske det samme for deres børn. Måske har forældrene aldrig selv haft ansvaret for en hund, og anskaffer derfor en hund uden at kende til forpligtelserne. I værste tilfælde skal hunden på internat og situationen er trist for alle.

Disse 5 vigtige overvejelser bør du som minimum gøre dig og gerne så tidligt i processen som muligt. Sådan kan du sikre dig, at alle parter, både din familie og fremtidige hund, vil opleve den glæde en hund give

1. Pasningsmuligheder

Hvis ikke du har mange pasningsmuligheder i din nærmeste omgangskreds, kan pasning af din hund blive et stort problem. Men selv med en hundeglad omgangskreds kan hundepasningen blive en udfordring. Særligt ifm. ferier af et par ugers varighed er det de færreste, der kender nogen i omgangskredsen, der kan træde til. Hvis I er en rejseglad familie, der holder af lange ferier væk fra Danmark, bør I kraftigt overveje om en hund vil passe ind i jeres liv.

Et godt tip til hundepasning er appen Dogley, som forbinder hundepassere med hundeejere. Det er en moderne form for et hundehotel, der forbinder hundeejere med hundepassere. Som hundeejer kan man søge efter en hundelufter tæt på en selv og fuldkommen skræddersy pasningsaftalen. Man kan også få sin hund passet over flere dage, mens man er på ferie, og endda få tilsendt billeder undervejs.

2. Ansvaret for hundeluftning

Når emnet er faldet på hund hjemme i familien, har I måske hørt jeres børn sige denne sætning et par gange:

“Vi lover at gå tur med den hver dag, når vi har fri fra skole!”

Her er det vigtigt, at I som forældre ved, at det er jeres ansvar at hunden bliver luftet. Med andre ord: selvom jeres børn mener ovenstående sætning højt og helligt, kan I ikke lade dem om ansvaret for hundeluftningen. I skal som forældre være indstillet på, at ansvaret er jeres. Der skal derfor være tid og overskud til en gåtur med hunden før og efter arbejde.

Der skal selvfølgelig også være mulighed for at børnene lufter hunden, men pointen er, at det ikke er deres ansvar.

3. Økonomien

Alt afhængig af, hvilken race I har set jer varm på, er en hund langt fra billig. Men udover udgiften for selve hunde, følger der mange ekstra udgifter med det at have hund.

Hunden skal forsikres og selvfølgelig havde foder hver dag, og mindst en gang om året en tur til dyrlæge. Er I uheldige at få en hund med et par skavanker eller sygdom, kan det gå hen og blive en dyr affære. Vær derfor sikker på, at der er luft i budgettet til en hund. Også til de uforudsete dyrlægeregninger.

4. En hund kan leve i mange år

At en hund kan leve i mange år er ofte en faktor, der bliver tilsidesat under købsprocessen. Men det laver altså ikke om på det faktum, at en hund, afhængigt af størrelse, i snit bliver 12-15 år. Det er vigtigt at tage denne tidshorisont i mente for jeres fremtidige liv. Planlægger I at flytte til udlandet, hvor en hund ikke vil være mulig at medbringe? Eller planlægger I måske en familieforøgelse, hvor der ikke vil være overskud til en hund?

Det kan være svært at vide, men hvis I allerede nu har en idé om én af de to ovenstående scenarier bør i genoverveje anskaffelsen af en hund.

5. Hvilken race passer til jeres familie?

Det er vigtigt, at I vælger hunderace ud fra en række vigtige personlighedskarakteristika og ikke blot ud fra udseende. I bør kende til hundens temperament overfor børn, aktivitetsniveau og stimuleringsbehov som det mindste.

Disse 4 populære hunderacer, har alle forskellige behov og temperament:

En pomeranian meget nuttet at se på, men den lille hunderace har et stædigt temperament. Der skal derfor bruges en god mængde energi på opdragelse fra hunden er hvalp.

En golden retriever har et mildt og roligt væsen, og egner sig derfor godt til familier med børn og andre kæledyr. Hunden er relativ nem at opdrage og derfor god, hvis man ønsker at gå til agility eller lydighedstræning.

En cocker spaniel er en livlig og sporty hund, der elsker at være aktiv. Den bør derfor ejes af en aktiv familie, der har tid til at gå tur med den 3 gange om dagen. Udover det er hunden utrolig kærlig og vil meget gerne behage sin familie.

En bomuldshund er utrolig kærlig og meget tæt knyttet til sin ejer. Det er derfor ikke en hund, der har godt af at være for meget alene hjemme, og bør derfor ejes af en familie, hvor man ikke er for sent hjemme.