Type to search

Bolig Livsstil

6 tips til at komme godt igennem dit første boligkøb

Share

Trods covid-19 buldrer boligmarkedet derudad. Friske tal fra boligsiden viser, at boligmarkedet i 3 kvartal 2020 var det bedst sælgende i over ti år. 

Måske går du også med boligdrømme, men er helt ny på boligmarkedet? 

Du er måske allerede i gang med at forberede et boligkøb, eller været ude og kigge på en bolig. Vi har samlet 6 tips til, hvad du skal have styr på, når du køber bolig.

Afstem dine forventninger inden du kigger på bolig

Du har helt sikkert en masse idéer om, hvordan din kommende bolig skal være. Det er vigtigt at have styr på sine forventninger, så man kan målrette sin søgning efter den helt perfekte bolig.

Det er vigtigt ikke at have nogle ufravigelige krav, da ingen boliger kan leve op til alle ens forventninger. Du kan lave en liste, hvor du prioriterer, hvilke krav du kunne have til din kommende bolig. Det kan eksempelvis være størrelse, beliggenhed, adgang til indkøb og adgang til offentlig transport.

Find en ejendomsmægler du kan stole på

Når du har en klar ide om, hvilken type bolig du vil køben, skal du kontakte en ejendomsmægler. Ønsker du for eksempel at bo på Ørestad, skal du kontakte en mægler med lokalkendskab

Selvom du er køber, er det smart at have en ejendomsmægler tilknyttet. Ejendomsmægleren kan hjælpe dig med at finde relevante boliger, og måske udfordre dig lidt på dine krav til bolig.

Ny tilstandsrapport

Der er pr. 1. oktober kommet ny tilstandsrapport. Den gør det nemmere at gennemskue, hvilke skader der er på boligen. Derudover er den nye rapport bygget op, så man nemmere kan gennemskue, hvor meget det vil koste at udbedre fejl og mangler på boligen. 

Det er vigtigt at læse tilstandsrapporten igennem, så du slipper for at stå med en bolig, hvor du skal starte med at bruge en masse penge på at reparere skader du ikke havde planlagt.

Find det rigtige lån

Det er vigtigt at at vide, hvor meget man har råd til at købe for. Endnu vigtigere er det, at have afklaret, hvor meget man selv ønsker at betale for at sidde i sin bolig. 

Her er det vigtigt at kende til forskellen på de forskellige boliglån, så du kan skabe den økonomiske situation, der passer bedst til dit liv og ønsker. 

De typiske lån til en bolig er igennem en bank eller et realkreditinstitut, hvor du kan få mange forskellige typer af lån, afhængig af din nuværende økonomiske situation.

Det kan være en god ide at få et overblik over dine lånemuligheder og sammenligne lån fra de forskellige banker. Du kan læse mere om boliglån og sammenligne de forskellige banklån her.

Skal du finde et lån ved nytårsskift eller generelt tæt på mærkedage, så vær sikker på, at du timer det med bankdagen for din bank. Så sikrer du dig, at du er på forkant, hvis du skal have fat i din bankrådgiver.

Få juridisk rådgivning

Når du endelig har fundet din drømmebolig og fået styr på dit boliglån og fået godkendt dit bud af sælger, er det tid til selve handlen. Her skal der udarbejdes en række forskellige juridiske papirer, for at handlen er gyldig.

Der skal skrives skøde, købekontrakt, refusionsopgørelse og tinglysning. For at være sikker på at disse ting bliver lavet korrekt, er det en god ide at få en advokat, med kendskab til boligmarkedet, til at hjælpe. 

Du kan også bruge en mægler med stort kendskab til boligjura, til at rådgive og vejlede dig, så du har professionelle til at hjælpe dig under hele boligkøbet.

Slå til på det rigtige tidspunkt

Alle de ovenstående punkter er vigtige at have styr på. Det vigtigste er dog, at slå til på det rigtige tidspunkt, så man ikke betaler overpris for sit nye hjem. Hertil kan du bruge en app, som kan hjælpe dig til at kontakte sælger på det rette tidspunkt. 

Boligsidens app kan du sortere boliger efter en lang række af parametre, så du kan skræddersy din søgning til lige præcis de behov, du har. Du kan gemme favorit boliger og få besked, hvis en bolig ændrer pris, eller hvis der kommer nye boliger til salg i det område, du er interesseret i. På den måde kan du, hvis du har lidt is i maven, vente med at kontakte sælger til de måske har sænket prisen på deres bolig en smule.