Type to search

Karriere Livsstil

Bange for at starte på nyt arbejde? Kom af med frygten med disse råd

Share
bange for at starte på nyt arbejde

Der er ofte mange følelser forbundet ved at starte på et nyt arbejde – og frygt kan være en af dem. Når man oplever frygt ved at skulle starte på et nyt arbejde, kan det handle om usikkerhed omkring, hvorvidt man passer ind i den nye virksomhed, eller om man kan komme godt ud af det med de nye kollegaer. Det kan også handle om at være bange for pludselig at skulle leve op til nye forventninger, eller at man har haft dårlige oplevelser i tidligere jobs.

Er du en af dem, der er bange for at starte på et nyt arbejde, så læs med her og få gode råd til, hvordan du kommer af med frygten.

Træk vejret og start roligt ud på dit nye job

Uanset hvorfor du er bange for at starte på nyt arbejde, så er det vigtigt, at du husker og accepterer, at du på det nye job skal starte lidt op fra bunden, og at du dermed ikke kan alt fra første arbejdsdag. Det gælder uanset om du kommer lige fra studierne, eller om du har flere års relevant erfaring med dig – uanset hvad kommer det til at tage noget tid, før du har tilpasset dig den nye virksomhed, kulturen, regler og dine arbejdsopgaver. Og det ved de altså godt på dit nye arbejde, så træk vejret og start stille og roligt ud, når du begynder på dit nye arbejde. 

Skru forventningerne ned 

Det er helt normalt, at du inden start på et nyt arbejde er bange for forventningerne til dig. Men du må prøve at lægge tankerne om forventninger væk og skrue ned for dine egne forventninger til at kunne præstere fra dag ét – for det kommer du ikke til, og det er heller ikke en forventning til dig. 

Tal med venner og familie 

Det kan være rigtig rart at få talt med dine venner og familie, hvis du er bange for at starte på et nyt arbejde. Hvis du går med frygten alene og ikke involverer andre, kan det hele meget nemt blive for meget, og frygten for at starte på det nye job kan ende med at blive endnu større. 

Kom dine nye kollegaer ved

Når du først er startet på dit nye job, er det en god ide at lære dine nye kollegaer at kende inden alt for længe. Det kan både være ved personalefester, en-til-en snakke eller snakke hen over frokosten. På den måde vil du hurtigere føle dig som en del af virksomheden, og du vil få en føling med, hvem du kan komme til, hvis du har spørgsmål eller er i tvivl om noget. Og det vil helt sikkert få dig til at tænke mindre på at være bange for at starte på et nyt arbejde. 

Spørg ind til ting, du ikke forstår

Mange tænker, at man er til besvær, hvis man spørger sine nye kollegaer om ting, man ikke helt forstår. Men det er altså i langt de fleste tilfælde ikke rigtigt! Det vil oftest være meget bedre, at du spørger frem for ikke at spørge, for så får du ikke lavet fejl, der kunne være undgået, og dine kollegaer bliver ikke irriteret over, at skulle rette sådanne fejl. Så spørg ind, bliv klogere, undgå at lave fejl og glem lidt om de bange tanker for at starte nyt arbejde. 

Pre- og onboarding er til for dig, der er bange for at starte nyt job

Mange arbejdspladser gør desuden brug af preboarding og onboarding af nye medarbejdere, så de nye medarbejdere får bedre forudsætninger for at blive integreret i virksomheden og hurtigere føler sig tilrette i sit nye job. Så hvis du skal være en del af en arbejdsplads, hvor der bliver gjort noget ud af pre- og onboarding, skal du ikke være helt så bange for at starte på dit nye arbejde.