Type to search

Bolig Livsstil

Beskyt dit hus om vinteren → 7 gode råd til gør-det-selv

Share

Brrrrr.. det er vinter, det er koldt, og den kolde årstid slider på alle huse. Derfor er det vigtigt, at du som boligejer er obs på din boligs tilstand. Der er både ting, du bør gøre:

→ Før det for alvor bliver vinter

Mens det er vinter

→ Og efter vinteren er slut

Og her får du et par gode tips og tricks til alle tre stadier. Lad os komme i gang!

Før det bliver vinter

 1. Når løvet falder af træerne, er det bare med at få den store stige frem og få tømt dine tagrender for blade og andet skidt. Hvorfor er det vigtigt? Fordi fulde tagrender betyder, at regnvand ikke kan ledes væk fra din bolig. Og det kan i værste fald føre til alvorlige – og hundedyre – fugtskader for dig.
 2. Mens du alligevel er oppe og tilse tagrenderne så skrab lige mos og alger af taget med en stiv børste eller kost.  Hvorfor er det vigtigt? Mos på taget suger vand og kan medføre, at der kommer vand ind under tagbelægningen. Og det kan i værste fald medføre fugt og skimmelsvamp i din isolering på loftet. Til både opgave #1 og #2 er en stige et essentielt redskab, du ikke kan være foruden.
 3. Sørg for at have styr på din fyringsolie, hvis du har oliefyr. Der er da forfærdelig irriterende, hvis du opdager for sent, at du mangler fyringsolie. Og i værste fald skal du gå rundt og fryse i flere dage, før du får ny olie på fyret. Så gør dig selv en tjeneste og tjek dit niveau af fyringsolie i løbet af efteråret.

Mens det er vinter

 1. Gå dine mure igennem for sætningsskader. Storme og frost er hårde for murværket rundt omkring i boligerne. Og det er alfa omega, at du får ordnet det, hvis dit hus får en udvendig sætningsskade. En sætningskade er grundlæggende en revne i dit murværk. Hvorfor skal det fikses? Fordi det i værste fald kan føre til fugt i muren og isoleringen, og at muren styrter sammen. At ordne en sætningsskade kan en handyman selv ordne – ellers må den lokale murer kontaktes.
 2. Sørg for at dine radiatorer virker. Hvis der pludselig ikke kommer varme i dine radiatorer, er det med at få dem gået igennem. Der er ofte tre problemer, som du nemt kan fikse selv:
  1. Måske skal ventilen ‘motioneres’ og blødgøres lidt. 
  2. Alternativt er det pakdåsen, der skal skiftes. 
  3. Eller også skal du lukke lidt luft ud af din radiator.

Der findes utallige guides til at fikse radiatorer på Youtube.

Når vinteren er slut

 1. Tjek dine vinduer. Vinterens sne, slud og regn kan have tæret på træværket omkring dine vinduer. Hvis de er medtaget, bør de vedligeholdes, da utætte og dårlige vinduer er et stort problem i forhold til træk. Måske er en omgang maling og træbeskyttelse nok – alternativt må du skifte selve vinduet.
 2. Tjek dit tag. Efterårs- og vinterstorme kan medføre, at tagsten simpelthen falder af taget. Og den direkte adgang ind til isoleringen på loftet kan medføre slemme fugtskader. Så gå endelig dit tag igennem.