Type to search

Fest Livsstil Parforhold ægteskab

Bliv klar til guldbryllup: Gode råd og traditioner

Share
guldbryllup

Er du blevet inviteret til et guldbryllup, eller står du måske selv og skal arrangere dagen for dine nærmeste? Så læs med her og få styr på alle traditionerne for guldbryllup. Du kan også få gode råd til, hvordan du pynter op med guldpynt, og holder den smukkeste fest, for dem du holder af.

Hvad er et guldbryllup?

Når et par har været gift i 50 år, så har man på årsdagen for sit bryllup en guldbryllupsdag. På det tidspunkt har man både fejret kobberbryllup og sølvbryllup, og denne mærkedag ligner da også meget de forgangne. Den mærkbare forskel er dog, at man nu kan fejre 50 års ægteskab. Det også efter de 50 år, at mange nu har trykket sig tilbage på sin pensionsoparing, og nu lever et andet liv end man gjorde under de tidligere mærkedage. Det er ikke mange par, som kan glæde sig over at have været gift i hele 50 år, og derfor er det også en stor og smuk dag.

Guldbrylluppet bliver normalvis fejret med æresport, morgensang, morgenmad og en fest om aftenen.

Æresport

Den vigtigste udsmykning på dagen er æresporten. Den symboliserer kærlighed og er billedet på de 50 års ægteskab. På æresporten skal der placeres et skjold i midten på den øverste bjælke. Her står navnene på guldbryllupsparret skrevet samt årstallet for deres bryllupsdag. Den typiske farve på skjoldet er blå eller mørkerød, og æresporten placeres over oppe over ægteparrets dør.

Du kan enten købe æresporten eller lave den selv. Her kan du med fordel pynte den med blomster, guirlander og andet guldpynt.

Morgensang

På dagen for guædbrylluppet er det en tradition, at familie og venner samles og overrasker ægteparret med morgensang. Man mødes ofte tidligt morgen og vækker ægteparret med band eller fællessang. Traditionen tro står ægteparret op, og stiller sig  ud under æresporten og bliver fejret.

Morgenmad

Efter morgensangen bliver der inviteret indenfor til morgenmad, kaffe og kage, som arrangørerne har sørget for. Det er en hyggelig start på morgenen, hvor man stille og roligt kan nyde sin morgenmad og snakke med de andre gæster i selskabet.

Fest med guldpynt

Hvis ægteparret har lyst til det, kan der arrangeres en fest om aftenen, hvor de bliver fejret.

Det er ofte her, at der bliver holdt taler, givet gaver og sunget selskabssange. Det kan både være en hyggelig fest med de nærmeste eller en stor fest med dans og musik. Uanset størrelsen på arrangementet kan du gøre noget ekstra ud af det ved at pynte op med guldpynt. Du kan både finde flotte guirlander, balloner og bordkort i guld.

Brug for inspirataion til bryllupsrejsen? Læs eventuelt vores guide til eksotiske rejsemål her.