Type to search

Karriere

Er arbejdsmiljøet i jeres storkøkken godt nok?

Share
Storkøkken reglement

“Arbejdsmiljøet kan smages i sovsen”. Under denne tagline udarbejder BrancheFællesskabet for Arbejdsmiljø for Velfærd og Offentlig administration en vejledning om arbejdsmiljø i de store køkkener.

Men bliver denne vejledning overholdt i det storkøkken, hvor du arbejder? I dette indlæg guider vi dig igennem de vigtigste punkter, som du bør være opmærksom på.

Så hvis du føler, at arbejdsmiljøet på nuværende tidspunkt er tvivlsomt, så bør du læse med og sikre dig, at der ikke er punkter, som ikke overholdes i det storkøkken, hvor du arbejder.

8 vigtige temaer

I rapporten fra ovenstående brancheforening (vi skåner dig for at gentage navnet), er der især 8 temaer, som der fokuseres på. Disse 8 temaer er:

  • Arbejdsopgaver 
  • Gøre rent og vaske op 
  • Indretning 
  • Udstyr 
  • Kolde rum 
  • Organisationen 
  • Forebyggelse 
  • Trivsel og arbejdsglæde

I dette indlæg tager vi primært udgangspunkt i de fire førstnævnte punkter.

Arbejdsopgaver

Fundamentet for et godt arbejdsmiljø er, at du har nogle arbejdsopgaver, der stemmer overens med den kontrakt, som du har underskrevet i forbindelse med din ansættelse.

Dette betyder altså, at der skal være en overensstemmelse mellem det arbejde du udfører på daglig basis og de opgaver og forventninger, som er nedfældet i kontrakten. Sørg for, eller sikre dig, at disse er klart og præcist formuleret, så tvivlsspørgsmål undgås.

Derudover er en god ‘onborading’ også alfa omega for, at du trives i dit job og kan præstere fremadrettet. Ved grundig introduktion sikres at fejl undgås og at du desuden ikke udsættes for risici i forbindelse med afbenyttelse af specifikke produkter eller elementer i køkkenet.

Gøre rent og vaske op 

Det er ikke kun nok at den service som de besøgende gæster spiser af er rent og pænt. Også de hygiejne muligheder, som er tilgængelige for dig som ansat, spiller en enorm vigtig rolle.

Der har allerede længe været et stort fokus på rengøring og afspritning i restaurationsbranchen. Ikke desto mindre, er dette blevet endnu mere relevant og nødvendigt i forlængelse af corona pandemien.

Det vigtigste du skal tage dig med fra dette punkt er, at din hud, dit hår og dine øjne ikke udsættes for skadelige produkter og kemikalier. Derudover er det også afgørende, at der er maskiner, der kan afløse det belastende arbejde, der måtte være i forbindelse med rengøring og opvask.

Som opvasker er der en lang række skarpe elementer mm. Som du naturligvis skal have fokus på og som du derfor skal tilbydes at have redskaber til at kunne håndtere. På denne måde undgår du at skære dig på disse.

Læs også: 3 måder at opnå og opretholde mental sundhed

Indretning

God indretning er præmissen for at I kan have et velfungerende storkøkken. Uden et stærkt transportforløb, er det ikke muligt at kunne servere den mængde og volumen som et storkøkken er tiltænkt.

Udover indretningen er det også vigtigt, at der er rigeligt med frisk luft fra rumventilation. Især i forbindelse med større industriovne og industriopvaskemaskiner vil der en masse damp og anden luft, der skal cirkuleres for at sikre, at du også indånder frisk luft.

Og så skal du naturligvis have mulighed for at kunne klæde om inden og efter job – i kønsopdelte omklædningsrum. 

Læs også: 3 råd til en bedre arbejdsstilling

Udstyr 

Når det kommer til udstyret i dit storkøkken er der især to ting, som du bør have for øje:

  1. Har du fået en grundig introduktion til, hvordan det anvendes og benyttes?
  2. Er det let at gøre rent og kan der opstå støjproblemer i forbindelse med brug?

I forbindelse med det sidste punkt vil støjgener nemlig betyde, at du skal tilbydes korrekt udstyr (høreværn) såfremt du skal bruge udstyret.

En grundig introduktion er dertil nødvendigt for at undgå potentielle skader og anden fejlbrug.

Udstyr i storkøkkener kommer i alle størrelser og former. Og der er naturligvis stor forskel på om du skal betjene en pålægsmaskine eller et gaskomfur.

Ikke desto mindre er du berettiget til at få grundig introduktion til dette udstyr. Kun på denne måde kan du handle på, såfremt udstyret går i stykker undervejs i service. 

Du kan læse yderligere om udstyr til industrikøkken og storkøkken på linket.

Spiller alt eller skal du have en snak med chefen?

Vi håber at dette gav dig et indblik i, hvad du i hvert fald skal/kan være opmærksom på, såfremt du arbejder i et storkøkken.

Vi håber i hvert fald at det enten har bekræftet dig i at alt er fint på din arbejdsplads, eller at du modsat nu er oplyst omkring, hvordan du står på dette emne.

Du kan her finde et direkte link til vejledningen i .pdf