Type to search

Livsstil

Er det tid til at skille sig af med bilen? Sådan gør du.

Share

Det vil før eller siden hænde, at man står i situationen, hvor man skal skille sig af med sin bil. Det kan være, at den er gået i stykker, man har ændret smag, eller at den simpelthen er blevet for gammel. Hvis den er godt oppe i årene og har slidtage, betyder det, at prisen, man kan gensælge den for, kan være utrolig lav. Derfor kan det sommetider være bedre, at sælge bilen til skrot.

Hvorfor skrotte en bil?

At skrotte bilen kan være den bedste løsning, hvis bilen er så brugt og slidt, at den er umulig at sælge til en acceptabel pris – eller sælge overhovedet. Skrotningen kan også være den perfekte løsning, hvis man ikke orker, processen og besværet med sælge bilen.

Hvis bilen simpelthen er ude af i stand til at køre, skal man faktisk sælge den til skrot, med mindre man planlægger at istandsætte den. I Danmark er det nemlig ulovligt, at blier henstår på vejene, og de kan i så fald beslaglægges. 

Desuden er det også miljørigtige valg af skrotte bilen. Alle biler indeholder nemlig komponenter og materialer, der kan genbruges til enormt mange ting.

Derfor kan være flere gode årsager til at skrotte sin bil (hvis det er nødvendigt vel at mærke).

Hvordan foregår skrotningen?

Ligesom mange andre processer i vores hverdag er skrotningen af bil faktisk også blevet et delvist digital anliggende. Meget af det administrative arbejde, der hører med til skrotningen, foregår nemlig over borger.dk. Her kan man bl.a. Også følge op på, om ens bil opfylder kriterierne for at udbetalt den såkaldte “skrotpræmie” – det vil altså sige, den økonomiske gevinst du modtager, efter bilen er skrottet.

Når skråtbilen afleveres til en såkaldt “autoophugger” bliver den først og fremmest tømt for alle væsker, kemikalier og miljøskadende bestanddele. Herefter opdeles den i mindre elementer, hvorefter disse indeles i metal og ikke-metal. Nogle af delene bliver brugt som reservedele til andre biler, hvis de er i en acceptabel stand – hvis ikke, bliver mange af dele omdannet til nye råmaterialer.

Skrotpræmien man kan modtage efter skrotningen, ligger som udgangspunkt (og i de fleste tilfælde) på 2.200 kr. Dette udbetales af den danske stat. Hos mange autogenbrugspladser og autoophuggere, kan man modtage et beløb oven i de 2.200 kr. Fra staten, som en kompensation for at have skrottet bilen hos dem. Disse beløb kan variere enormt meget fra sted til sted. Hos Fyns Autogenbrug kan man f.eks. få 1300 kr oveni sin skrotpræmie. 

Det kan altså være både miljørigtigt, økonomisk bedst og kræve mindst tid at skrotte bilen nu til dags. Man skal naturligvis altid gøre op med sig selv, hvorvidt det er den optimale beslutning.