Type to search

Kost Uncategorized

Guide: forskellen på økologisk kaffe og Fairtrade kaffe

Share

Økologi og Fairtrade er to meget udbredte ord i det danske ordforråd, og mange danskere vælger at købe varer med disse mærkninger. Men er der egentlig forskel på økologisk kaffe og Fairtrade kaffe?

I dette indlæg vil du få indblik i økologi, Fairtrade og ikke mindst kaffe. Vi har i dette indlæg valgt at bruge ØNSK som eksempel, der sælger bæredygtig kaffe, til hvorfor de har valgt at forhandle med kaffe, som de gør.  

Økologisk kaffe

I den økologiske kaffeproduktion er det strengt forbudt at benytte pesticider og andre typer af kunstgødning. Det vil altså sige, at når der skal gødes skal gødningen være organisk. Organisk gødning består af, modsat kunstgødning, 100% naturlige materialer som stammer fra plante- og animalsk affald. Eksempler på dette kunne være være urin, afføring og haveaffald.

At benytte organisk gødning i en kaffeproduktion gør, at gødningen optages langsommere end kunstgødning. Det vil sige, at bønderne må være mere tålmodige end i en kunstgødning kaffeproduktion. Dog betyder den langsomme proces, at bønderne kun skal gøde én gang om året. Det betyder, at ikke er nogen grund til bekymring i forhold til overgødning, som kan ødelægge nærliggende vandmiljøer.

Selvom den organiske gødningsproces er langsom, vil gødningen udgøre en stor fordel, der styrker jordens mikrobehov med øget indhold af mikroorganismer, regnorme og muld.   

Fairtrade kaffe

Som kaffeproducent, er der en del udfordringer tilknyttet der gør, at kaffebønder er særligt udsatte i forhold til stor risiko for brud på menneske- og arbejderrettigheder, voldsomme vejrmønstre, lave og svingende råvarepriser samt lille mulighed for at investere i nye kaffeplanter, som derudover først vil generere indtægt efter ti år.

Med en Fairtrade kaffeproduktion vil minimum 25% af Fairtrade Premium, som er en ekstra pose penge, investeres bæredygtighed, kvalitet og/eller produktivitet. Dette kunne eventuelt være kaffeplanter, gødning eller uddannelse i et bæredygtigt landbrug.

Derfor faldt valget på økologisk kaffe

Hos ØNSK har ejerne valgt at undgå Fairtrade kaffe. Dette har de gjort, da de mener, at der til trods for 30 års eksistens, stadig er svært at se en forbedring af arbejdsvilkår hos kaffebønderne.  

For at sælge den bedste økologiske kaffe faldt valget på Nicaragua, som er et af de lande der producerer de bedste kaffer i verden – også kendt som landet af søer og vulkaner. Vulkansk jord er fantastisk til at optage vand og mineraler, og derfor er Nicaragua ekstremt frugtbar. Kaffe fra Nicaragua er ofte karakteriseret ved god fyldighed, kraft samt frisk og frugtig syrlighed, gerne med noter af citrusfrugter, chokolade, karamel og nødder.