Type to search

ægteskab

Hvad koster et bryllup?

Share
hvad koster et bryllup

Et bryllup er vidunderligt. For mange skal det også være helt perfekt. Men det perfekte bryllup koster også. I skal dække udgifterne til selve vielsen, festen om aftenen, bryllupsrejsen og meget andet. Hvis andre har været til at betale brylluppet, skal I også medregne deres udgifter i jeres budget. Kort fortalt, der er meget, I skal holde styr på, når I er med til at besvare spørgsmålet: “Hvad koster et bryllup?”

I er heldigvis ikke de eneste. I 2018 alene blev der udført 32.530 vielser i Danmark. Det betyder også, at hvis I gerne vil vide, hvor prislejet for jeres bryllup bør ligge, kan I nemt finde en masse data at sammenligne jer med.

Hvad koster et bryllup i gennemsnit?

76.848,- kr.

Det er hvad, det gennemsnitligt koster at holde et bryllup i Danmark i 2019, justeret for inflation.

Beløbet er baseret på en kvantitativ undersøgelse fra 2016, der blev lavet af TNS Gallup. Undersøgelsen blev gennemført på vegne af Penge- og Pensionspanelet, og bestod af ni spørgsmål, der blev sendt ud til 547 nygifte par. Parrene kom fra et bredt udsnit af den danske befolkning. 

Kun 22% procent brugte mere end 80.000,- kr. Det betyder, at selvom enkelte par kan være med til at skævvride gennemsnittet, er beløbet stadig mere eller mindre repræsentativt.

I 2016 havde de i gennemsnit brugt 75.071,- kr. på deres bryllup. Det har vi herefter justeret for inflation, hvorfor vi er nået frem til de 76.848,- kr.

Årsagen til at et bryllup koster så meget er, fordi der er mange store og små udgifter, der alle skal betales nogenlunde samtidig. I skal for det første planlægge og holde en smuk bryllupsfest, hvor I har inviteret alle jeres familie og venner. I skal også finde de helt rigtige vielsesringe, den ideelle bryllupskjole, en rejsedestination for jeres bryllupsrejse, det bedste bryllupspynt og meget andet.

Dog er der penge at spare, hvis I selv tager arbejdshandskerne på. Det hele handler om at lave et budget.

Læg et budget for brylluppet først

Det var kun 52% af de adspurgte brudepar, der havde lagt et budget for deres bryllup. 81% af dem betalte for brylluppet af deres sædvanlige indkomst og opsparing. Undersøgelsen viste også, at op til 4% af bryllupsparrene tog et lån for at betale brylluppet.

På trods af at flertallet havde lagt et budget, var det kun 69%, der overholdte det budget. Det betyder, at kun 35,8% af alle de nygifte brugte de penge, eller færre, som de havde planlagt.

Et bryllup koster. Det er derfor fuldstændig afgørende for jeres økonomi, at I lægger et gennemtænkt budget, inden I begynder at kontakte kirker, fællessale, blomsterbutikker og meget andet.

… Men husk at visse små udgifter er godt givet ud

Selvom et budget er vigtig for jeres økonomiske fremtid, er det stadig værd at huske, at I skal fejre jeres store dag på en ordentlig vis.

Det betyder, at I skal tage stilling til, hvilke udgifter, der giver jer det bedste udbytte.

Hvis I går meget op i høj kvalitet, kan I vælge at spare penge på selve ceremonien og festen, men købe de smukkeste vielsesringe. Hvis I derimod er meget optaget af æstetik og oplevelser, er det måske smartere, at I holder en stor fest, men ikke bekymrer jer så meget om ringene eller bryllupskjolen.

Der er også mindre udgifter, der kan have en stor virkning. Hvis I eksempelvis har familier med mange småbørn, kan det være et smart valg at bruge noget af ens budget på lidt legetøj og byggeklodser. Børn keder sig nemt ved større voksne forsamlinger, og hvis de bliver irritabel, kan det betyde, at nogle af jeres venner og familier er nødt til at gå tidligt. Det kan også være, at bruden ønsker at være sikker på, at brylluplooket bliver præcis, som det skal være. Det kan hun sikre sig ved at få lagt en professionel brude makeup. Det er naturligvis en ekstra udgift, der skal tages højde for, men det er også en unik dag, det drejer sig om.
Savner du inspiration til dit sommerbryllup? Eller vil du gerne lære, hvordan du holder den bedste bryllupstale? Så kan du læse mere her på Liv og Stil.