Type to search

Uncategorized

Hvilket trægulv skal du vælge?

Share

I dag ser vi mange, der får lagt flotte trægulve, både i lange planker såsom sildeben eller chevron også kaldet fransk sildebensmønster. Måske kender du de forskellige måder at lægge et trægulv på, måske er du ikke helt bekendt med dem, og ved ikke hvilken du selv skal vælge. Heldigvis er der råd at hente, herunder får du indsigt i tre forskellige måder at lægge et trægulv på, som hver deres måde kan pryde dit hjem på den smukkeste vis.

1. Plankegulv

Plankegulve kendetegnes ved at være lagt med lange lige planker, og giver dermed også træet lov til rigtig at udfolde sig i dens fulde længde i rummet. Et plankegulv tilføjer ydermere noget elegance til hjemmet, og de store planker kommer rigtig til sin ret når de ligger ned langs husets rum. Hvis du ønsker at have et moderne og let udtryk i dit hjem, kan du med fordel vælge at få lagt et lyst plankegulv, da det let falder ind i indretningen og giver ikke så meget larm i den anden indretning. Fordelen ved et lyst plankegulv er at det giver meget lys i hjemmet, og kan være med til at lyse rummet op. Ulempen er derimod snavs hurtigt vil kunne ses, og derfor skal man også overveje, hvor man lægger det lyse trægulv i huset. Derimod kan du også vælge at få lagt et mørkt plankegulv med store planker, der derimod vil give et mere markant udtryk til din indretning. Fordelen ved et mørkt plankegulv er at snavs og slid ikke ligeså let ville kunne ses, derimod kan det gøre rummet mere mørkt i udtrykket. 

2. Sildebensparket

Ønsker du eksklusivitet og elegance i hjemmet kan du vælge at få lagt dit trægulv i det, der kaldes sildebensparket. Dette er den kendte metode, hvor gulvplankerne lægges i et bestemt mønster, hvor de små planker samles forskudt af hinanden og derved danner det omtalte sildebensmønster. Dette har historisk prydet fine hjem som et symbol på velstand, men i dag ser vi det flotte mønster pryde mange hjem. Vælger man et sildebensparketgulv får man et moderne men også tidsløst samt slidstærkt gulv, som med den rette pleje kan holde i mange år. Fordelen ved et sildebensparketgulv er, at det passer ind i det fleste indretninger,   

3. Chevron

Dette er det sofistikerede alternativ til sildebensmønsteret og omtales også som fransk sildebensmønster, da det tidligere har prydet mange franske hjem. De to minder om hinanden, men chevron lægges i et mere stringent mønster, da plankerne skæres i en vinkel på 45 grader, hvor kanterne ligger lige op til hinanden. Dette giver et mere stramt og enkelt udtryk til gulvet sammenlignet med det klassiske sildebensparket. Dermed kan man opnå forskellige udtryk i hjemmet alt efter, hvilket mønster man vælger. 

Fordelen ved at vælge chevron er, at det giver hjemmet et mere stringent look, det kan vælges i både mørkt og lyst træ, hvilket også har sine fordele og ulemper. Ligesom med plankegulve, skal man være opmærksom på at lyse gulve kan være mere sarte, men kan samtidig også give et er mere let udtryk og skabe mere lys i rummet. Mørke gulve kan derimod skabe en eksklusiv stemning og kan være et godt modspil til møbler der også er tunge i udtrykket. Man bør overveje, hvordan gulvet skal plejes inden man vælger et chevron gulv, da det kræver den rette pleje for at kunne holde i mange år.