Type to search

Bolig

HVORDAN KAN DU GØRE DIT HJEM MILJØMÆSSIGT BÆREDYGTIGT?

Share
demonstration for bæredygtighed

I disse tider er klimaforandringerne på alles læber. Og med god grund. For atmosfæren opvarmes, isen smelter, vandstanden stiger og ekstreme vejrfænomener er- desværre – blevet hverdag verden over. 

Derfor er alle dele og instanser i vores samfund – både i Danmark og globalt – i disse år optaget af at løse klimaspørgsmålet:

  • Forskere og videnskabsfolk har fokus på at foretage alt fra iskerne- og atmosfære målinger og levere den nødvendige klimaforskning, der skal ruste alle andre til at tage de bedste beslutninger. 
  • Iværksættere og virksomheder udvikler metoder til at rydde havene for plastic, suge CO2 direkte ud af skorstenes røg, få lastbiler til at køre på el og meget mere.
  • Og politikere forsøger at nå til enighed på både nationalt og internationalt niveau om hastigheden på den grønne omstilling, hvad niveauet af CO2 må ligge på og meget mere.     

Hvad med os?

Men mangler der ikke et vigtigt, fjerde element her? 

Jo – og det er alle os helt almindelige mennesker, der står op om morgenen, går på arbejde eller i skole og passer vores liv og familie.

Hvordan kan vi bidrage til den grønne omstilling?

I dette blogindlæg er der fokus på, hvordan danskerne kan gøre deres hjem miljømæssigt bæredygtige.

I hjemmet forbruger vi meget – eksempelvis energi, mad og produkter – og det forbrug kan sagtens blive smartere og mere bæredygtigt.

Og i private hjem er det den givne familie eller person, der er herre over hjemmets udvikling. Det betyder, at en grøn omstilling hurtigt kan finde sted, fordi man ikke er hindret af politiske beslutninger og meget andet.

Her er nogle af de ting, man som familie eller person kan gøre i sit eget hjem:

Få solceller på taget

Med solceller på dit tag – eller taget af din etagebygning – kan du via solens stråler supplere din el-forsyning med vedvarende og grøn strøm. På lang bane er det både gavnligt for din pengepung og for miljøet.

Hvert år modtager jorden omkring 120.000 terawatt fra solen, og det svarer i runde tal til 20.000 gange mere end hele verdens samlede energiforbrug. Så potentialet i solenergi er ganske enkelt enormt.

Der er dog naturligvis en række ting forbundet med solceller, man skal tage højde for. Det er eksempelvis:

  • Om taget er egnet og kan holde til belastningen?
  • Om tagets placering giver mening i forhold til solens stråler?
  • Om ens elforbrug giver mening i forhold til solceller?
  • Om man på kort sigt har midler til at investere i solceller?

Noget af den nyeste innovation på området kommer fra amerikanske Tesla, der med deres Solar Roof kan forvandle hele ens tag til én stor solcelle.

Hvis du er nysgerrig på, om solceller giver mening for dit hus, kan du uden problemer få hjælp af en konsulent fra et af de mange firmaer på området, der kan rådgive dig.

Madlavning → Undgå madspild, dyrk selv og drop rødt kød

Madlavning er naturligvis en fast del af rutinerne i alle hjem. Og også på den her front er der flere ting, du kan gøre for at sætte et så lille miljøaftryk som muligt.

Undgå madspild

Undersøgelser viser, at hver dansker i gennemsnit smider 47 kilo spiselig mad ud om året. Ifølge Danmarks Statistik, er vi 5.8 millioner danskere, og 47 x 5.800.000 giver et forstyrrende tal på hele 272.600.000.  

Det betyder altså, at 272.600 tons spiseligt mad hvert år smides ud. 

Det tal skal naturligvis tages med forbehold, men det viser med al tydelighed, at vi skal tage madspild dybt alvorligt. Derfor er det positivt, at mange supermarkeder i dag gør en stor indsats for at få solgt de varer, der er ved at blive for gamle. 

Dyrk din egen mad og spis lokalt og efter årstiderne

Har du mulighed for at etablere en køkkenhave derhjemme? Det er formentlig urealistisk at blive 100% selvforsynende med grøntsager, men lidt har også ret. 

Så hvis du har en have – samt grønne fingre og interesse for området – kunne du overveje at få anlagt græs og lidt køkkenhave

Derudover giver det mening – så vidt muligt – at spise råvarer, der er produceret i Danmark og i den rette sæson. At få fløjet alt fra tomater, avocado og bønnespirer ind fra fjerne lande med fly, er ganske enkelt en luksus, som vi ikke længere kan eller bør fortsætte med tanke på klimaaftrykket.

Drop eller skær ned på oksekød

Det er grundigt dokumenteret, at oksekød sætter et utrolig stort klimaaftryk. På den ene side forbruger køer utrolig meget vand og foder, fra de fødes, til de slagtes. 

På den anden side udleder køer hver dag metangas, når de bøvser. Metangassen siver herefter op i atmosfæren, hvor det fungerer som en effektiv (og skadelig) drivhusgas.

Og sidst men ikke mindst bliver meget af regnskoven i Amazonas i disse år fældet for netop at få plads til mere græssende kvæg. Alene her er tre gode grunde til at droppe oksekød.

Forbrug smartere og mere miljørigtigt

Shampoo, møbler, tøj, sko, legetøj og så videre.

Hele tiden køber og forbruger vi et hav af forskellige produkter. Uanset om vi køber tøj til vores kroppe, møbler til vores hjem eller noget ganske andet, giver det kun god mening at være kritisk som forbruger.

For hver gang du køber et produkt, kan du være med til at støtte den grønne omstilling og samtidig præge producenter til at producere mere miljørigtige produkter. For hvis der ikke længere er en god business case bag et givent produkt, kan du være helt sikker på, at producenter vil tilpasse sig. Køber vi derfor miljømæssigt forsvarlige produkter, vil det smitte af på producenter. 

Kig eksempelvis efter Svanemærket næste gang, du handler. Svanemærket er et af de skrappeste miljøcertificeringer i verden, og hvis Svanemærket er på et produkt, du overvejer at købe, kan du med ro i maven fortsætte dit køb. Og gå efter at købe genbrugstøj eller ‘last season’ tøj, når du skal ud og have nyt til garderoben.