Type to search

Børn Familie

Legetøj, der stimulerer og udvikler dit barn

Share
Legetøj til børn

Helt naturligt har børn en trang til at lege. Og det er der faktisk en god grund til. Når børn leger, styrker det nemlig både deres følelsesmæssige, fysiske, sociale, intellektuelle og sensoriske udvikling. Men det er vigtigt, at I som forældre forstår de mange forskellige måder, som barnet lærer og udvikler sig på igennem legen. Og hvordan I bedst skubber barnet i retning af den lærerige leg. Her handler det først og fremmest om at vælge det legetøj, som passer til barnets alder. Derfor har vi lavet en guide over, hvilket legetøj der passer til børn i alderen 0-5 år.

Hvorfor er det vigtigt at vælge det rigtige legetøj til dit barn?

Når du står og skal vælge rekvisitter til barnets leg, er det vigtigt at du vælger det legetøj, som passer til dets alder. Dit barn får nemlig ikke lige så meget ud af legen, hvis det er med et stykke legetøj som i virkeligheden er egnet til større børn. Det er vigtigt for barnets udvikling, at de kan overskue og gennemskue legetøjets funktion. Således undgår man at barnet føler nederlag midt i hvad der ellers skulle være sjovt og stimulerende. Men fortvivl ej, der er hjælp at hente lige her!

Legetøj til det 0-3 måneder gamle barn

Når du har en lille bitte baby, er legen meget begrænset. Simpelthen fordi små babyer ikke bruger legetøj til at lege med. Men de er nysgerrige og vil undersøge alt, du putter i nærheden af dem. Derfor er der stadig mange ting, som du kan stimulere dit barn med, mens det er helt lille.

Godt legetøj: Folde-ud-bøger eller billeder med enkle motiver, små farverige bamser eller frotté-dyr, små bjælder, rangler og klokker. Med den slags legetøj handler det dybest set ikke om andet, end at få barnet til at se det, og måske gribe fast om det.  Du kan med fordel gå efter farverigt legetøj i forskellige former og teksturer, da det stimulerer barnets hjerne. Babyer og små børn udvikler sig nemlig ved hjælp af deres sanser, hvorfor det er vigtigt, at legetøjet stimulerer én eller flere af barnets fem sanser.

Legetøj til det 3-6 måneder gamle barn

Når dit barn rammer 3-6 måneders alderen, vil han/hun opdage, at kunne bruge begge hænder. Derfor kan barnet pludselig også bruge legetøjet til at kombinere bevægelser, lære, at en rangle kan sige lyde og en bold kan trille. Det gør dem klogere på den verden de lever i, og altså også klogere på sig selv.

Godt legetøj: Rangler med forskellige lyde, spilledåser, sansetæpper, tøjdyr og gribedyr i stof.

Legetøj til det 6-9 måneder gamle barn

Dit 6-9 måneder gamle barn vil begynde at gentage bevægelser og det legetøj, du giver dem, kan med fordel træne deres koordination. For barnet er nu stort nok til at kunne have to forskellige ting i hænderne og forstå, at tingene ændrer lyd og form, når barnet gør noget.

Godt legetøj: Skubbe-trække dyr, bolde, bægre, æsker, pegebøger, sovedyr, paprør og anden emballage.

Legetøj til det 9-12 måneder gamle barn

Når du har et 9-12 måneder gammelt barn vil du opleve, at de begynder at bruge hænderne på en helt ny måde, og at de øver sig på det. Barnet kan nu lege funktionslege, hvor alverdens ting fra hverdagen kan bruges på forskellige måder.

Godt legetøj: Kasser, der kan puttes ting i, åbnes og lukkes. Legetøj med lyd, stabel-kasser, bolde, billedbøger vogne og træk-dyr.

Legetøj til det 2-3 årige barn

Fra toårsalderen er det en god idé at købe legetøj, som både kopierer virkeligheden og har en funktion. Enkle puslespil og byggeklodser er en god investering, ligesom lærerigt temalegetøj der afspejler godt/ondt og rigtigt/forkert også er en god idé.

Godt legetøj: Store byggeklodser (BanBao, Bristle Blocks), togbaner, dukkevogne, papir og farver, fingermaling perler, musikinstrumenter, sandkasser og gynger.

Når barnet er 4 år, begynder kønnet at spille en rolle

Når man rammer 4 års alderen, begynder legene at være lidt mere kønsbetingede. Derfor har vi delt nedenstående forslag ind op efter om det er rettet et pige- eller drengebarn.

Piger leger som regel ‘far, mor og børn’ i allerstørste stil, og venindedukkelege med dukker som Barbie i højsædet. De fleste piger er typisk glade for at tegne, klippe og klistre, synge og lege sang- og fangelege.

Godt legetøj: Bøger, dukker, dukkehuse, bamser, spil, ting til at lege købmand, male- og tegnegrej.

Drengebørn i 4-års alderen kører ofte rundt i alle rum med biler og synes, at det er sjovest at lege alle andre steder end på sit eget værelse. De er også vilde efter at eksperimentere med byggeklodser, som kan danne grundlag for historier og meget sjov. Derudover kan drengebørnene som regel godt lide fysiske lege som gemmeleg, fangeleg, fodbold og i det hele taget at slås for sjov.

Godt legetøj: Byggeklodser, spil, togbane, biler, malegrej. I denne alder er gynger, klatrestativer, hoppebolde og balancemuligheder gode former for legetøj til begge køn.