Type to search

Bolig Livsstil

Maling af indendørs træværk: Sådan får du det bedste resultat

Share
Kreativ guide under Corona virus karantæne hjemme

At male træværk kan synes som en forholdsvis nem opgave. Men hvis ikke, du følger de nødvendige steps, kan det påvirke det endelige resultat. Derfor får du her en guide til, hvordan du kan mestre teknikken og male med træmaling. Det er ikke svært, men det kan kræve lidt øvelse. Inden for blot et par dage, kan du dog glæde dig over dine nye færdigheder og et rigtigt flot resultat.

Det skal du bruge:

  • Afdækning
  • Arbejdshandsker og en støvmaske
  • Sandpapir
  • Afrensningsmiddel
  • Malerbørste
  • Trægrunder
  • Træmaling

Sådan gør du

Afdæk gulvet og lav en arbejdsstation

Forinden du går i gang med det helt store malerarbejde, er det altid en god ide at bruge afdækning. Brug tid på at få afdækket dit gulv ordentligt, så der ikke kommer maling på andre overflader. 

Rengør træets overflade
Forinden du går i gang med afslibningsarbejdet, er det en god ide at rengøre træet overflade for støv og fedt. Rengør træværket med et rengøringsmiddel, som er beregnet til det og sørg for at rense godt, så alt skidtet fjernes.

Brug sandpapir på alle overflader

Når træværket er tørt, er det tid til at slibe det. Tag en støvmaske på, så du ikke får støv i næse og mund. Slib nu træet med sandpapir. Hensigten er ikke at fjerne alle eventuelle pletter på træet, men nærmere at opnå en glat overflade uden splinter. Det hjælper også malingen med at binde sig fast til underlaget.

Rengør igen

Rengør nu igen, så alt støvet fjernes. Hvis ikke du rengøre overfladen, så får du støv i malingen, og det giver et ujævnt udtryk.

Brug grunder

Det er altid en god ide at bruge en grunder, før du går i gang med yderligere at behandle træet. Vælg en grunder til indendørs brug, og husk også at bruge den, hvis du maler på træ, som allerede har været malet en gang før. 

Lad det tørre i et par dage

Lad grunderen tørre et par dage, før du går i gang med at påføre træmalingen. Det er nemlig vigtigt, at træet er helt tørt, når du maler det. Hvis der er fugt, vil det forhinde malingen i at sidde fast.

Mal træværket

Nu er det tid til at påføre træmalingen. Påfør malingen med en stor og bred pensel, og husk at male i træet åreretning. Du kan vælge mellem forskellige træmalinger til indendørs brug. 

Fx kan du få en allergivenlig og svanemærket træmaling. Det er bedre for miljøet, men det skaber også et bedre indeklima, både når du maler og efter du har malet. 

Du kan også gå med en træmaling som Lady Interior Finish. Den er nemmere at male med, hvis du er nybegynder, og giver et smukt resultat på kort tid. Den er nemlig rigtig hurtige om at tørre, så du kan male træværket to gange på samme dag. 

Når du skal vælge træmaling, bør du også kigge efter dens finish. Du kan både vælge en træmaling, der giver et mat udtryk, men du kan også vælge en træmaling, der er blank.

Vil du have flere råd og inspiration til dit næste malerprojekt? Så læs vores indlæg med råd til, hvordan du kan bruge maling som led i indretningen