Type to search

Børn Familie Livsstil Parforhold ægteskab

Pas på kærligheden: 5 nyttige tips til når I har fået jeres første barn

Share
Familie holder Baby

Det kan være svært for parforholdet at blive forældre. Mange bliver overrasket over, hvor store forandringer, det at få et barn rent faktisk skaber i ens liv. Man mangler søvn, har forventninger til sin partner og et væld af nye praktiske opgaver. Det sætter parforholdet på prøve at gå fra 2 til 3. Her er der 5 nyttige tips til, hvordan I kan bevare kærligheden og overskuddet i parforholdet, når familien vokser.

Slæk på kravene

Det er vigtigt at slække lidt på kravene til sig selv og sin partner om, at I skal være de perfekte forældre og være der for jeres børn hele tiden. I er også selv vigtige, og det er super vigtigt, at I får brugt tid på bare at kigge på hinanden. I skal derfor koordinere jeres opmærksom til barnet og hinanden. 

Det går ofte galt, hvis al opmærksomheden er peget mod barnet, mens i langsomt glemmer hinanden. Strukturer jeres tid og husk, at parforholdet er ligeså vigtigt som arbejde og fritidsaktiviteter. 

Drop regnskaber

Drop Excel-ark og regnskaber over, hvem der tilbringer mest tid med barnet. Det kommer til at dræne jeres parforhold fuldstændig. Vend den i stedet om og spørg hinanden, hvor lang tid I hver især har behov for at være væk. I skal også afstemme, hvor lang tid I har brug for at være sammen som familie. 

På den måde kan alle forhåbentligt få lov til både at dyrke deres karriere, familie og fritidsaktiviteter. I slipper også for skænderierne om, hvad der er rimeligt og hvem der sidst var ude med vennerne eller veninderne. Det går selvfølgelig begge veje og man skal derfor som far være ekstra opmærksom på, at mor også kommer lidt ud og får tid til selv selv – særligt under hendes barsel. 

Vær tydelig med dine ønsker

Du skal være ærlig omkring det, du selv vil have. Det er vigtigt, at du har overskud og føler, at dit liv fungerer og hører sammen. Ikke mindst er det vigtigt for din egen lykke. Det er også vigtigt for din evne til at give din partner frihed. Mange har nemlig svært ved at give andre frihed, hvis man ikke føler, man selv har den. 

Derfor skal du være tydelig med dine ønsker, bede om det du har brug for og passe på din egen glæde og trivsel. Dine børn vil også trives bedst med en forældre, der nyder sit liv. 

Brug 30 minutter med hinanden 

Tid er en knap ressource – særligt når man har børn. I savner helt sikkert aftener uden ulvetimer, weekendmorgener i sengen og ferier, hvor man kan slappe rigtig af. I skal give slip på dette og se efter friheden i hverdagen.  

Brug en halv time på at læse en bog eller tage en kop kaffe på vej hjem fra arbejde, hvis det er det du har lyst til. Du kan også ringe til en ven eller veninde. Det lyder måske ikke af meget, men der skal ikke mere til, før du føler en smule frihed i en hektisk hverdag.

Du tænker måske, at der ikke er 30 minutter du kan ‘holde fri’ hver dag. Hvis du bare tænker kreativt kan du faktisk frigøre en masse tid i kalenderen. Du kan for eksempel handle på nemlig.com, bestille måltidskasser hos aarstiderne, så det ikke tager flere timer at lave aftensmad eller bestille bleer og vådservietter på abonnement. Du kan hurtigt frigive 30 minutter om dagen, hvis du automatiserer nogle af disse lidt mere kedelige opgaver.  

Giv ikke op for hurtigt

Selvom I tager alle jeres forholdsregler, og gør alt I kan for at skabe tid til hinanden, vil jeres forhold stadig være sat på standby i de år, hvor I har små børn. Pas på med at dømme jeres forhold ud fra dette. I mangler søvn og tid til hinanden. Det kan nemt føles som om, at I ikke kan samarbejde med jeres partner omkring jeres familie. Disse følelser er helt forståelige.

Det kommer ofte som en overraskelse, hvor meget det kræver at være forældre. At blive forældre er ofte ikke, som man forventer. Det er hårdt, og man kan ikke undgå at glide lidt fra hinanden. Når jeres barn sover, er I selv udmattede, og der er ikke meget plads til romantik. Giv plads til hinanden og anerkend, at jeres liv har forandret sig. I får masser af tid til hinanden i fremtiden. Det kan for mange hjælpe at snakke med en psykolog om disse problemstillinger, da I får en neutral person til at guide jer i jeres kommunikation og samvær.