Type to search

Livsstil Motion Sundhed Tøj Velvære

Råd til løbetræningen

Share
https://www.ligasport.dk/shop/8-loebetoej/

Ny i løbetræning?

I denne artikel vil vi se nærmere på essentielle ting, der er vigtige for at få ens løbetræning, til at gå op i en højere enhed.
Vi vil bl.a. kigge på løbetræning generelt, udstyr og hvilke øvelser du kan tage i brug for, at forbedre dit løb.
Så er du helt ny til løbetræning, eller garvet, er vi sikre på, at vi kan komme med nogen tips og tricks, du kan gøre brug af i din løbe træning.

Udstyret

Noget af det første man anskaffer sig når man påbegynder løbetræning, er træningstøj– og sko. Udover træningstøjet er det en rigtig god idé at skaffe sig noget komfortabelt undertøj når man træner, så det ikke generer under træningen.
Selvom det måske kan være fristende, at gå på kompromis med sit løbeudstyr pga. pris, kan dette have fatale konsekvenser.
Brug af løbeudstyr, der ikke opretholder den nødvendige kvalitet og understøttelse, kan nemlig ende med at give skader. Det er selvfølgelig klart, at noget løbeudstyr er vigtigere end andet.

Løbesko

Det vigtigste du ikke må gå på kompromis med, er dine løbesko. En løbesko, der ikke støtter din fod ordentligt, kan gøre løbeturen ubehagelig og ved længerevarende brug, give skader.

Det er klart at vi alle sammen har forskellige præferencer for, hvordan vores fodtøj skal sidde. Ligeledes er det vigtigt, at du heller ikke går på kompromis. Nogen kan lide at løbeskoen sidder lidt stramt, andre kan lide den sidder lidt løst.
En tommelfingerregel er dog, at der minimum skal være 0,5-1 cm. luft til dine tæer. Grunden til det, er fordi at din fod hæver når du træner, og din fod har brug for at kunne få luft under træningen.

Løbeudstyr

Når det kommer til træningstøjet, er det også vigtigt du ikke går på kompromis med dig selv, samt at du finder ud af hvad der er vigtigt for dig når du løber.

Er det f.eks. vigtigt for dig at du kan lytte til musik imens du løber, vil det være en god ide at have et mobilabonnement med musik. Herefter er det selvfølgelig oplagt at finde noget løbetøj, der har tænkt det ind i produktet. Samtidigt er det vigtigt at finde et par gode høretelefoner, som er gode at løbe med.

Et andet eksempel kunne være, at man føler det er vigtigt at kunne justere, hvor meget udluftning tøjet skal have. Her vil det ligeledes være oplagt, at se nærmere på løbetøj, hvor der er tænkt over disse muligheder i produktet.

Med andre ord kan der siges, at det er vigtigt du tænker over hvad du sætter pris på, når du bruger løbetøjet. Det kan gøre en løbetur meget ukomfortabel, hvis man bærer løbetøj der sidder ubehageligt, eller ikke har de funktioner man ønsker. Hvis du mangler inspiration til løbeudstyr og gadgets, der tilføjer ekstra værdi til løbeturen. Kan vi passende anbefale, at du læser denne artikel omkring løbegadgets af fitness-eksperten.dk

Løbetræning

Det er forskelligt fra person til person, hvilken løbetræning der giver dem mest. Det kan skyldes flere parametre. Nogen er måske i bedre form end andre, andre har præferencer for, hvordan og hvor de vil løbe. Der er dog stadig et par gode overordnede tips, alle kan gøre brug af når de går i gang med at løbetræne.
Et af disse er tips er f.eks. at du skal presse dig selv.
Hvis du ikke presser dig selv og stræber efter at kunne yde mere gang for gang. Vil det være svært at skabe resultater med din løbetræning. Har du ømme stænger og knæ enkelte dage? Så kan du med fordel gå på jagt efter brugte racercykler, da det kan være fordelagtigt at kombinere løbetræningen med cykling. Her træner man nemlig også de benmuskler, som gør dig til en bedre løber.
Derfor er det vigtigt, at du presser dig selv og har motivationen med, hvis du ønsker at skabe resultater og se forbedringer med din løbetræning.

Hvordan gøres dette?

Dette kan gøres på forskellige måder. En god start for nye løbere, kan være at øge længden på din rute en lille smule for hver gang du løber den.
En anden måde, at presse sig selv på, er at prøve på at slå sin tid hver gang man løber ruten. Altså at gøre din løberute til en konkurrence mod dig selv.
Det er værd at bemærke, at du selvfølgelig skal have dit helbred i tankerne, når du presser dig selv. Du skal selvfølgelig gå efter at yde mere for hver gang, men lyt til din krop når den siger stop!

Sidste trick

Et sidste godt trick for at fastholde motivationen, og undgå en for ensformig løbetræning, er at skifte løbe lokationer.
Det ses nemlig ofte, at det er let at miste motivationen, hvis man løber i de samme omgivelser og rute hver eneste gang.
En anden fordel ved at have flere forskellige løbe ruter er ligeledes, at man kan blive presset på forskellige måder.
Dette kan gøres ved at skifte mellem 3-5 løberuter, der hver især har deres ”force”.
En rute kunne f.eks. have mange op- og nedstigninger, en anden rute kunne være kort, med fokus på at løbe hurtigt. Samtidig kan man med fordel også hive sit cykeltøj frem, og kombinere løbetræningen med cykling på de hårde dage.

Her er det kun din fantasi, der sætter grænser for de mulighederne der kan skabes, ved at bruge flere lokationer at løbe på. 

Gode øvelser

Hvis løbetræningen begynder at fange dig og du får smag for det, er der flere måder du kan forbedre dine resultater på.
Fælles for metoderne er at det kræver hårdt arbejde, og en fantastisk motivation for at åbne disse resultater.

En af de mest anvendte metoder til at forbedre sit løb, er ved hjælp af træningsøvelser. Altså ved at gøre din krop stærkere, mere modstandsdygtigt og mere fleksibel.

Nedenfor har vi derfor samlet nogen gode træningsøvelser, du kan bruge i din hverdag.  Disse øvelser tilføjer hver især værdi, til de muskelregioner der bruges når man løber

  • Squad – Styrker din benmuskler
  • Box jump – Spændstighed og styrke i benmusklerne
  • Ben pres – Styrker benmusklerne, både i den øvre- og nedre del af benregionen
  • Hip thrust – Styrker ballemuskler
  • Dødsløft – Styrker ryg, ben og arme
  • Planken – Styrker rygmuskler, benmuskler, torso og armmuskler.
  • Lunges – Styrker baglår

Det kan også være en fordel at kombinere løbetræningen med øvelser, som styrker core og særligt ryggen. Til dette er træning af bækkenbunden essentiel – uanset om du er mand eller kvinde.

Hvis du ønsker at tabe dig kan du også anvende alternative metoder for vægttab, hvor man ved at bruge en kognitiv bevidsthedsmetode kan opnå et varigt vægttab.

Vi håber at du har nydt at læse denne artikel, og at den har bidraget med gode inputs til din løbetræning. Vi minder dig om at strækkeøvelser, og sportsmassage kan være gavnligt for dig der har en fysisk krævende hverdag. Er du bosiddende i Jylland kan du tage forbi massage Randers, hos Sportsmassøren. Er du placeret på Sjælland, vil Kaatsu Massage kunne give dig sportsmassage, hvor du vil få en professionel behandling der løsner led og muskulatur. De kommer også ud, hvis du har brug for det. Derudover anbefaler vi, at hvis du er ryger, at du finder et alternativ til cigaretterne, såsom e cigaretter, som er mindre skadelige!