Type to search

Uncategorized

Sådan får du dit barn til at være mere fysisk aktiv

Share

Det kan nogle gange være svært at få dit barn til at komme ud og være aktiv, men motion behøver ikke at være en sur tjans. Du får her nogle konkrete måder og tips til, hvordan du kan få dit barn til at være mere aktiv, endda uden de nødvendigvis tænker over, at de motionerer.

Motion kan nogle gange lyde hårdt og kedeligt, men fysisk aktivitet er andet end motion, da fysisk aktivitet er enhver form for bevægelse, der øger forbrændingen af energi i kroppen.  Sundhedsstyrelsen anbefaler, at man er aktiv mindst 1 time om dagen, enten ved moderat eller høj intensitet. Så hvordan kan man få sit barn til at være mere aktiv? Det får du nogle svar her på her.

Aktive lege

Der findes et utal af aktive lege for børn i mange aldre. Uanset om det er udendørs eller indendørs, har disse lege dét til fælles, at man er fysisk aktiv:

 • Fangeleg
 • Hoppe i sjippetov
 • Dans til musik
 • Diverse boldlege (rundbold, stikbold, fodbold, høvdingeleg mm.)

Rækken af lege er uendelig lang og det centrale er, at børn sandsynligvis glemmer, at de faktisk er fysisk aktive, da legen tager over, mens de har det sjovt.

Man kan også købe en havetrampolin, hvilket er en kæmpe favorit for mange børn. Her kan flere børn lege og hoppe sammen, og kun fantasien sætter grænser for, hvad trampolinen kan bruges til. Man kan tage en bold med op på trampolinen, og hvis det er en trampolin med net, kan man spille diverse spil oppe på trampolinen. Hvis ikke der er net, kan en leg også bestå i, at bolden ikke må falde ned af trampolinen.

Hobby/idrætsforening/sportsklub

Heldigvis er det utroligt udbredt i Danmark, at mange børn har en hobby eller er tilmeldt en idrætsforening/sportsklub, hvor de er fysisk aktive. Der er så mange sportsgrene og lignende i Danmark, som ikke nok med fysisk aktivitet, bidrager med et godt fællesskab for børn, hvor de kan få en masse nye venner. Ligesom de aktive lege nævnt ovenfor, kan en hobby eller klub også være med til aktivere børn, uden de tænker over, at de motionerer. Der er så mange fordele forbundet med, at dit barn går til noget sport eller har en aktiv hobby. Muligheden for at få et fællesskab med andre børn kan være afgørende for barnets trivsel og velvære. Nogle børn bliver så bidt af deres sport, at de fortsætter i mange år, hvilket bidrager til en sund livsstil helt generelt og kan betyde, at de forbliver fysisk aktive i mange år.

Der findes utroligt mange sportsgrene. Nogle er mere populære og velkendte end andre, og her er blot et udpluk af nogle af dem:

 • Fodbold
 • Tennis
 • Håndbold
 • Padel tennis
 • Squash
 • Boksning
 • Badminton
 • Curling
 • Volleyball
 • Vandpolo

Cykel/løbehjul

Forsøg at få dit barn til at cykle i skole, til fritidsaktiviteter eller til venner. Man skal ikke undvære, hvor sundt det er at cykle, fremfor at køre rundt i bil eller offentlig transport, så forsøg at opmuntre til at bruge cyklen. Et andet utroligt godt alternativ er at anskaffe et løbehjul. At stå på løbehjul er en super god måde at transportere sig, men også at være aktiv. Det kan bidrage med at udvikle dit barns motoriske færdigheder og lære at holde balancen såvel som rytme.

Derudover er det noget der virkelig kan bidrage med et fællesskab og noget at samles med vennerne om. I dag er dét at stå på løbehjul blevet en hel del af skaterkulturen, hvor man kan udfordre sig selv og sine venner med at lære nye tricks. Der findes forskellige typer af løbehjul alt afhængig af, om man ønsker et løbehjul til tricks, med tre hjul eller et helt klassisk.

Hvis man skal transportere sig, er det naturligvis mest oplagt med en cykel, hvis det er en længere distance, da det godt kan blive rimelig hårdt at stå på løbehjul over en lang distance. Hvis underlaget er ujævnt f.eks. på brosten, kan det også være vanskeligt at stå på løbehjul, hvorfor en cykel er mere oplagt. Omvendt er et løbehjul utroligt nemt at opbevare og kan også nemt tages med indenfor, hvis nødvendigt.

Gå tur eller leg med hunden

Hvis i har en hund i familien, kan du lære dit barn at gå tur med hunden. Det er en god måde at lære dit barn om at tage ansvar, og at der er nogle “pligter” forbundet med at have hund. Det er bestemt muligt at få dit barn til at synes, at det er hyggeligt at lufte hunden og endda noget, som kan bringe dit barn tættere med jeres hund.

Man kan også kaste eller spille med bold i haven med sin hund. Man kan også kaste frisbee med sin hund, og træne den i at gribe den med munden. Det er både god træning for hunden i at gribe, men også for dit barns kasteevner. Der er altså flere måder at både børn og hunden kan have det sjovt sammen. Samtidig er både børn og hund også aktive, og det er en oplagt mulighed for, at man som forældre kan foretage sig andre ting.

Legepladsen

Legepladsen er også et perfekt sted for dit barn at være aktiv. Tag dig tid og tag en tur med dit barn til den nærmeste legeplads, hvor barnet kan være fysisk aktiv. Afhængig af den pågældende legeplads, kan der være alt fra gynger, trampoliner, rutschebaner og meget mere. Det er også en dejlig ting at gøre med sit barn, og noget der typisk gør et barn glad. En god tur på legepladsen har altid været en sand fornøjelse.