Type to search

Bolig Livsstil

Sådan holder du dit spisebord pænt

Share

At holde spisebordet pænt kan betyde meget andet end flot bordopdækning og de rigtige rengøringsmidler. Dit spisebord kan nemlig tage en del slidtage gennem årene, specielt hvis det er i træ. I denne guide giver vi tips og tricks til at holde spisebordet pænt, selv når det er oppe i årene

Et spisebord kræver vedligeholdelse

Selvom man dagligt tørrer spisebordet af – oftest flere gange om dagen – kan der sagtens stadig opstå pletter og misfarvninger. Den daglige rengøring er helt sikkert vigtig af hygiejnemæssige årsager, og kan også bidrage til at bordet forbliver rent. 

Et trick, vi varmt anbefaler, er, at vaske bordet med sæbespåner i vand jævnligt. Det kan eksempelvis være en gang om ugen. Ift. dette trick er det vigtigt at huske på, at man ikke kun skal vaske bordet, når det ser beskidt ud. Denne “behandling” gør bordet langt mere modstandsdygtigt og forebygger især mod fedtpletter.

For at gøre det nemmere for en selv, kan vi anbefale at opbevare blanding af vand og sæbespåner i en afstøver. På den måde, kan det ved lethed sprøjtes ud over bordet, og man skal ikke gøre andet, end at tørre det af med en klud efterfølgende.

Slib og/eller lakér din bordplade.

Slibning eller lakering af bordpladen, skal af gode grunde ikke gøres lige så ofte som andre metoder for vedligeholdelse. Det kan til gengæld, være lige akkurat det dit spisebord har brug for – især hvis det er oppe i årene. 

Inden man går i gang med projektet, er det vigtigt at rengøre bordpladen grundigt. Derudover, kan det være smart, at dække evt. tilstødende overflader med malertape, hvis bordplade eksempelvis er en del af badeværelset. 

Der er forskellige fremgangsmåder til slibning af bordpladen, som også kræver forskelligt udstyr. Vi kan anbefale Handywomanshop’s guide til slibning og lakering af bordplade, da den indeholder en struktureret fremgangsmåde til projektet og en overskuelig liste over påkrævede materialer. Du kan også finde metoder til den efterfølgende lakering.

Dette er et større projekt som kræver tid og planlægning, og det er meget vigtigt, at man læser omhyggeligt op på metoden, før man går i gang.

Oliering af plankeborde

Plankeborde har lavet et kæmpe comeback i de danske hjem, og er blevet meget populære de sidste par år. Men de er notorisk svære at vedligeholde. Om man har et splinternyt eller ældgammelt plankebord, kan en oliebehandling være en super metode til at gøre eller holde bordet pænt og nydeligt.

Oliering er tilsvarende til slibning og lakering noget, der ikke skal gøres så hyppigt. Oliering af plankebordet burde gøres ca. hver 3. måned for at opnå det bedste og vedvarende resultat.

Vigtigt for opgaven, er, at man anskaffer en speciel olie til plankeborde (“Plankebords olie”), men disse skulle gerne være til at finde i den lokale isenkram eller online. 

Fremgangsmåden er dejlig lige til:

  1. Rengør plankebordet
  2. Tilføj olien i mindre mængder ad gangen (den endelige mængde skal også være lille) , og smør det udover bordet med en svamp
  3. Lad olien sætte sig i plankebordet – bemærk at olien helst ikke må sidde mere end 15 min, da det ellers størkner
  4. Tør bordet af
  5. Vent 10-12 timer før bordet benyttes igen

Med disse 3 tips skulle dit spisebord gerne holde i rigtig mange år, uden at miste den oprindelige charme.