Type to search

Uncategorized

Sådan motiverer du dine medarbejdere

Share
Hands up

En af de helt store nøgler til en succesfuld virksomhed er glade og motiverede medarbejdere. En undersøgelse fra Gallup viste, at når medarbejdere er motiverede er det både gladere og mere effektive til deres arbejde.

Undersøgelsen fra Gallup viste bl.a også., at de virksomheder med de mest motiverede medarbejdere oplevede følgende fordele, i forhold til de virksomheder med de mindst motiverede medarbejdere:

  1. 10% højere kundeloyalitet
  2. 20% højerede produktivitet
  3. 21% højere indtjening 

På baggrund af disse tal er der ingen tvivl om, at det sagtens kan betale sig at arbejde med, hvordan man bedst motiverer sine medarbejdere. Dog er der ingen tvivl om, at dette er lettere sagt end gjort; og at dette er en kæmpe ledermæssig opgave at løfte. 

Det er vigtigt at huske på at alle virksomheder og alle mennesker er forskellige. Derfor er der heller ikke en facitliste til, hvordan du holder dine medarbejdere motiveret. Men selvom, der ikke er en facitliste, er der flere gode måder, at arbejde med medarbejdermotivation på. Vi giver dig her 3 gode metoder til at motivere dine medarbejdere: 

1. Ros og anerkend dine medarbejdere

Anerkendelse af en god indsats er vigtigt, da ros og anerkendelse er med til at løfte stemningen i virksomheden. Dog er det vigtigt, at anerkendelsen er ægte og autentisk – det skal med andre ord ikke bare en “nødvendig rutine”. For at det ikke virker påtaget, er det vigtigt ikke at rose hele tiden, men gøre det, når medarbejderen virkelig har ydet en god indsats. I den forbindelse er det særligt vigtigt, at du også husker at nævne, hvad der var særligt godt ved medarbejderens indsats. 

2. Kommunikation er vigtigt

Husk at kommunikere åbent og lyt til dine medarbejdere og deres ideer. Jo mere åbent du kommunikere, deler og lytter, jo mere vil dine medarbejdere føle sig, som en vigtig del af virksomheden. Når du er åben for medarbejderes input øger det chancen for, at de køber ind på virksomhedens målsætninger og tager ejerskab. 

Dette er særligt vigtigt i, når der sker forandringer i virksomheden – både gode og dårlige. Hvis I som virksomhed fx lancerer en helt ny strategi, er teambuilding et godt redskab til at hjælpe medarbejderne med at få en dybere forståelse af den nye strategi og evt. også arbejde- og byde ind med idéer til den nye strategi. 

3. Stop negativ adfærd

De fleste har prøvet at være på en arbejdsplad, hvor der har været person som altid brokkede sig over alt og alle. Uanset om personen havde ret, skabte det sikkert en irriterende negativ stemning. Negativ adfærd er med til at skade arbejdsmiljøet og motivationen blandt andre medarbejdere. Derfor er det vigtigt, at ledere går ind og stopper negativ adfærd.

Det første skridt kan være at tage en privat samtale med vedkommende, hvor man gør opmærksom på, hvordan deres opførsel påvirker resten af arbejdspladsen. I den forbindelse er det også en god idé, at prøve at forstå medarbejderens utilfredshed. Dvs. hvorfor medarbejderen er utilfreds og hvad der kan gøres for at løse problemet. Det er helt klart en fordel, hvis man sammen med den pågældende medarbejder kan få skabt en konstruktiv dialog omkring problemet.

Hvis en medarbejder ikke forstår, at negativ adfærd er uacceptabelt, er det helt klart værd at overveje at skille sig af med den pågældende medarbejder. 

Som tidligere nævnt er der ikke en facitliste til, hvordan man præcist motivere sine medarbejdere. Men forhåbentlig kan du bruge disse 3 metoder til at finde den bedste måde at motivere dine medarbejdere.