Type to search

Fest Mad

Sådan sammensætter du en god vinmenu til din gæster

Share

Får du gæster i weekenden, og vil gerne imponere dem med god mad og veltilpasset vin? Det kan være en svær opgave at sammensætte den rigtige vin til maden, og derfor bør du læse denne blog. Her får du nemlig et hurtigt indblik i, hvordan mad og vin bør sammensættes. Det kan anbefales, at du byder gæsterne velkommen med et glas mousserende vin, eksempelvis fra champagne.

Fisk og skaldyr

Til fisk og skaldyr bør du altid drikke hvidvin eller mousserende vin. Der kan dog godt være forskel på, hvilken type hvidvin der passer bedst til specifikke fisk og skaldyr. Rejer og muslinger kræver en frisk vin som gerne må have lidt syreindhold. Eksempelvis er en Riesling ofte et godt valg. Skal I have en lys og mager fisk, bør du kigge efter en Sauvignon Blanc som passer bedre til denne anledning.

Lys og mørkt kød

Gris, kalv og lam kan variere meget ift. resten af tilbehøret i form af sovs eller kartofler. Her må rød vinen typisk godt have en frugtsmag, men det er vigtigt at den ikke bliver for dominerende da den så stjæler alt opmærksomheden fra maden. Står den på mørkere kød, eksempelvis oksekød, så bør du overveje en rødvin mere lidt mere kraft i. På den måde finder du en god balance mellem det dominerende kød og den dominerende vin.

Krydret mad

Kaster du dig ud i en sydlandsk specialitet fra f.eks. Asien eller Latinamerika, skal du være opmærksom på madens krydderimængde. Både en hvidvin og en rødvin kan gå til krydret mad, men det er vigtigt at vinen understøtter de smage du gerne vil have frem i måltidet. Det er ærgerligt at vælge en for kraftig vin som vil fjerne krydderismagen, og forsøg derfor at vælge en krydret vin som har samme smagsnuancer som retten.

Vin til ostebordet

Der findes mange typer af oste, og derfor også mange forskellige sammensætninger af vin. Serveres der mildere oste, skal du have fat i halvsøde vine som Riesling eller en ung frisk rødvin fra f.eks. Beaujolais. Er ostene mere kraftige skal der også være mere dominans i din vin. Pas dog på med at vælge en vin som er alt for kraftig, da det er meget få oste som kan stå i mod dette.

Når du skal sammensætte vinmenuen for dine gæster, er det vigtigt at de lette vine serveres først. Starter man med en kraftig vin, vil dine smagsløg have svært ved at smage andre nuancer. Den rigtige opbygning er derfor essentiel. 


Læs også vores blog om, hvorfor du bør indrette med blomster så det bliver hyggeligt for gæster at komme på besøg.




Previous Article
Next Article