Type to search

Fest Livsstil Mad

Sådan vælger du den perfekte rødvin til middagen

Share

Det kan være svært at vælge den til rigtige rødvin til maden. Der er nemlig en masse ting, såsom sødme, syrlighed og salt i maden, der har betydning for, hvilken vin der komplimenterer maden bedst.

For at hjælpe dig med at finde de helt rigtige rødvine til din kommende middag, har vi her samlet 7 gode råd til, hvordan du udvælger den helt rigtige rødvin. 

Sød vin til sød mad

Sød mad kan meget let afsløre en vins bitterhed og syre. Derfor er det vigtigt at vælge en sød vin, hvis maden den nydes til har et højt sødme indhold. Her kunne Cabernet Sauvignon være et godt bud, da denne vintype ofte har et strejf af vanille.

Syrlig vin i glasser til syrlig mad

Hvis smagen i maden er domineret af syre, for eksempel citron eller lignende, kan det være en udfordring at finde den perfekte rødvin. Når maden er syrlig, skal der helst en syrlig vin til. Rødvine med højt syreindhold laves på druesorterne Shiraz og Grenache. Her ville vine fra Rhône være et godt vinområde, til at finde den perfekte syrlige rødvin.

Lidt sødme i glasset til salt mad

Når maden er lidt salt, for eksempel hvis der er bacon i retten, skal det have lidt modspil med en sød vin. Man kan eksempelvis tage en vin med noter af jordbær. Her er vine lavet på Pinot Noir et godt bud, da denne drue sikrer en dejlig bærsødme til vinen.

Vinens intensitet skal matche retten

Hvis maden er intens i sin smag, skal du have en ligeså intens vin i glasset. Her kan man eksempelvis drikke en Zinfandel, som har en intens smag af brombær og sort peber.

Kraftig rødvin til kødelskerne

Retter med en masse kød fortjener en god kraftig rødvin. Så til retter, hvor mørkt kød, såsom oksemørbrad og lammekølle er i centrum, vil en kraftig Amarone, Barolo eller Brunello være perfekt. 

Fed mad skal have modspil

Hvis man serverer fed mad for sine gæster, er det godt at give den lidt modspil i valget af vin. Det betyder, at man skal finde en vin, med noget friskhed og syrlighed, der kan skabe noget balance i madoplevelsen. Her kunne nogle syreholdige vine fra Bourgogne være et godt bud. Her kan du kigge efter vin lavet på gamay-druen, som giver en frisk og let syrlig rødvin.

Drik det du elsker

Det vigtigste råd er, at man bare skal drikke den type vin, man synes smager bedst. Hvis man allerede har en specifik vin, man synes smager godt til en bestemt ret, skal man selvfølgelig bare fortsætte med at drikke den.

Det kan faktisk være en fordel ikke altid at lytte til de mange gode råd, men derimod vende det hele lidt på hovedet engang imellem. Man kan, for eksempel, servere en hvidvin eller Champagne for sine gæster til en ret, som der ellers normalt ville være rødvin til. Et eksempel på dette kunne være den klassiske ret boeuf bearnaise. Her ville mange nok servere en fed og kraftig rødvin. Men her ville en frisk og fyldig Chardonnay rent faktisk gå rigtig godt til denne ret. Det er kun fantasien, der sætter grænser, når man skal vælge den helt rigtige vin til sin middag.

Tags:

You Might also Like