Type to search

Kost Mad

Sådan vælger du den rigtig vin til thaimad

Share
vin til thaimad

Det er altid rart at kunne servere lidt vin til maden – også når du skal serverer thaimad eller andre asiatiske retter.

Thailand har tidligere ikke gjort sig meget i vin, hvorfor thaimad traditionelt set er blevet serveret med øl eller whiskey. Men siden begyndelsen af 90’erne er vin blevet en mere og mere udbredt drikke i Thailand.

Har du venner, familie eller kolleger på besøg, og skal du servere en alkoholisk drik til de asiatiske retter, eller hvis du gerne vil supplere din takeaway fra Wokshop med lidt vin, kan det dog også være svært at lure præcis, hvad du skal stille på bordet. Derfor har vi samlet nogle tips til, hvordan du finder den rette vin til enhver thairet.

Tips til at vælge vin til thaimad

1. Hvidvin er bedst

Nationale retter såsom thaimad og andre asiatiske retter dækker i virkeligheden over en bred palette. Det betyder også, at der ikke er en fast tradition, der dikterer, at du absolut skal vælge en bestemt slags vin, som vi ofte oplever det med europæiske retter.

De ofte stærkere krydderier og forkærligheden for fjerkræ eller fisk indbyder dog mest til lette vine, såsom hvidvin eller mousserende vin.

2. En sød og syrlig vin passer godt til det meste thaimad

Vinvalg handler altid om harmoni. Da thaimad ofte er mere krydret end vestlige retter betyder det også, at de lidt søde og syrlige vine giver den bedste balance.

En god og sød Riesling er det oplagte valg.

Riesling er kendetegnet ved at være meget aromatisk og have en næsten blomsteragtig syrlighed. Det er dog ikke alle Riesling-vin, der er lige søde, så det kan anbefales, at du vælg en med et lidt højere sukkerindhold end sædvanlig. Den fyldige smag sikrer også, at vin ikke går i kling med maden eller skaber en uønsket kontrast.

3. Skal man vælge en vin, der går godt til alt – eller perfekt til en ret?

Thailandsk cuisine er også ofte baseret på mange forskellige småretter. Det betyder, at du har valget mellem enten at finde en vin, der går godt til en bestemt ret – eller tage en mere generalistisk tilgang.

Hvis du vil gå efter den brede palette er en halvtør Riesling som sagt det bedste valg.

Er der tale om en hovedret eller en bestemt ret, som er fokus for aftenen, vil en let og lys hvidvin eller mousserede vin med en lav alkoholprocent være bedst. Det kræver dog også lidt planlægning.

Hvis du serverer retter med meget ingefær eller andre citrus-krydderier bør en mere syrlig vin være førstevalget.

Hvis maden kun er let krydret, kan du også tillade dig at gå med en rødvin. Den skal helst være frisk og relativt enkel. Ellers risikerer du at skabe en mere mudret smagsoplevelse, der distraherer fra både vinen og maden.