Type to search

Livsstil Mad

Sådan vælger du den rigtige øl til maden

Share
Øl guide

Ofte taler man om, hvor vigtigt det er at finde den rigtige vin til maden, hvilket kan være kompliceret fordi der så mange forskellige typer af vin. Dette gælder dog ikke kun for vin, men også for øl. Ligesom med vin, påvirkes øltypen af ingredienser, brygmetoder, geografisk ophav, mm. Alt dette påvirker, hvilken øltype du bør vælge for at finde den helt rigtige øl til maden.

Derfor har vi skrevet en guide, hvor du kan læse om de 5 mest klassiske typer af øl, samt hvilken mad der passer til: 

Pilsner:

En af de mest populære øl, som fungerer godt i mange sammenhænge, både som tørstslukker på en varm sommerdag eller som drikke til et godt måltid. Selvom nogle pilsnere kan være søde og afrundede i smagen, har pilsneren typisk en frisk og lidt bitter smag fra humlen. Derfor er denne type øl særdeles velegnet til lidt federe mad eller det mere spicy fx det thailandske køkken

Hvedeøl:

Hvedeøl er overgærede og brygget på hvede- og bygmalt. Smagen er typisk meget frugtig, samtidig med at de har en god syrlighed og en blød fylde. Derfor er hvedeøl et oplagt valg til både fyldige salater, grillpølser eller asiatiske retter. 

Porter: 

Porteren er den her næsten sorte øl med massiv fylde og kraftig aroma. Typisk er porteren cremet og har en meget kraftig smag af malt; derudover kan der også være toner af kaffe, chokolade og lakrids. Ydermere, kan porteren variere fra at være tør med en smag af røg til at være sød og silkeblød. Men gældende for alle typer af portere er at smagen er meget dominerende og derfor passer godt til mere intense retter som fx osso buco, chili con carne eller kraftige oste. 

Lys ale: 

Lyse ales er en betegnelse for både blonde ales og pale ales. “Blonde ales” er lyse ales som brygges efter den belgiske metode, hvor øllen overgæres, hvilket giver en højere alkoholprocent og kraftige noter af frugt. Blonde ales passer godt til lettere retter som fx salater eller retter med fisk.

“Pale ales” er fællesbetegnelsen for gyldne ales som brygges efter engelsk stil, hvilket giver en mere tydelig humlesmag end de blonde ales. Dog skal man være opmærksom på, at de mere moderne amerikanske IPA’er har en mere dominerende humlesmag. Hvis du skal have tungere mad, som fx burger, grillmad eller indiske curries, så er pale ales et rigtig fint valg. 

Mørk ale: 

Når du vælger en mørk ale, også kaldet “brown ale”, får du en meget dyb smag af mørk malt. Engelsk brown ale og belgisk brown ale er de mest udbredte typer af brown ale. Den engelske brown ale har en lidt lavere alkoholprocent end den belgiske, mens den belgiske lidt sødere end den engelske. Uanset om du foretrækker den ene eller anden type, så er brown ale et særdeles godt valg, hvis du vil forkæle dig selv med lækker bøf. Dette skyldes at kødets proteiner spiller rigtig godt sammen med tanninerne fra den mørke ale.