Job og ledighed → Sådan sikrer du dig i 2020
Share

Vil du gerne sikre dig mod arbejdsløshed? Så er det på tide at blive medlem af en a-kasse. Med hele 24 a-kasser i Danmark – der optager forskellige faggrupper og har forskellige vilkår og tilbud – kan det være lidt af en jungle at finde den a-kasse, der er perfekt for dig.
Men frygt ej! I denne artikel hjælper vi dig fra A til Z med at træffe den rigtige beslutning og finde din næste a-kasse.
Hvad er en a-kasse?
A-kasser kan grundlæggende beskrives som et økonomisk sikkerhedsnet under arbejdstagere. Er man medlem af en a-kasse, har man ret til at modtage dagpenge fra staten, hvis man en dag mister sit arbejde.
Der findes mange forskellige a-kasser i Danmark. Nogle af dem er specialiseret til bestemte erhverv – eksempelvis er det kun elektrikere, der kan blive medlemmer af Dansk El-Forbund – mens andre er tværfaglige, hvilket betyder, at alle kan melde sig ind.
Hvad er en a-kasses opgave?
En a-kasses rolle i samfundet er at administrere lovgivningen og dagpengesystemet på vegne af staten. Det er altså politikerne i Folketinget, der fastsætter regler og dagpengetakster, og a-kasserne der følger lovgivningen og udbetaler dagpengene.
A-kasser har to vigtige opgaver:
- Udbetale dagpenge til deres arbejdsløse medlemmer.
- Hjælpe deres arbejdsløse medlemmer med at komme tilbage på arbejdsmarkedet.
Derudover har a-kasserne ansvar for andre ordninger, som eksempelvis feriedagpenge og efterlønsordninger.
De fleste a-kasser har en række tilbud til deres medlemmer, der skal hjælpe dem med at komme tilbage i arbejde. Det kan være kurser, vejledning, samtaler, netværk og karriererådgivning.
Hvilke typer a-kasser findes der?
Grundlæggende findes der tre forskellige slags a-kasser:
Specialiserede a-kasser: Denne type kan man kun blive medlem af, hvis man har en bestemt faglig baggrund. To eksempler er Dansk El-Forbund, der kun optager elektrikere og BUPL, der kun optager pædagoger. Denne type a-kasser kan derfor specialisere sig i netop den type rådgivning, de ved hurtigt kan få deres medlemmer tilbage i job.
“Gule” a-kasser: De gule a-kasser optager typisk medlemmer fra alle fag og brancher. Begrebet om en “gul” a-kasse kommer fra udtrykket om “gule” fagforening. Det betyder grundlæggende, at denne slags a-kasser og fagforeninger er apolitiske, modsat de traditionelle fagforeninger, der langt overvejende har et politisk ståsted.
Tværfaglige a-kasser: De tværfaglige a-kasser optager alle, så alle faggrupper kan altså være medlemmer.
Hvor længe skal man være medlem af en a-kasse for at få dagpenge?
For at få dagpenge er der tre krav du skal møde:
- Du skal være aktivt medlem af en a-kasse – og have været medlem i minimum 12 måneder.
- Du skal minimum have tjent 238.512 kroner som A- eller B-indkomst indenfor de sidste tre år.
- Du skal have meldt dig ledig på dit lokale jobcenter via Jobnet.dk.
Man kan grundlæggende tænke på en a-kasse som en forsikring. Det er altid lidt surt at betale for forsikringer, man aldrig bruger. Men omvendt er det også rigtig surt pludselig at stå i en situation, hvor man har brug for en forsikring…og så ikke have én!
Et medlemskab af en a-kasse er en forsikring for dit arbejdsliv. Det koster noget hver måned, men så er du også dækket, hvis uheldet er ude, og du eksempelvis bliver fyret fra dit arbejde.
Hvis du bliver fyret og ikke er medlem af en a-kasse, vil du få kontanthjælp. Og der er rigtig stor forskel på det udbetalte beløb på henholdsvis kontanthjælp og dagpenge.
Hvad får man i dagpenge?
Der er mange faktorer, der spiller ind på, hvor meget du får udbetalt i dagpenge. Hvis du er såkaldt fuldtidsforsikret, før du eksempelvis mere end hvis du er deltidsforsikret. Og er du netop blevet færdig med din uddannelse, får du et helt tredje beløb.
Få overblik over alle de forskellige dagpengesatser her.
Husk at dagpengesatsen altid er ens
Som tidligere nævnt er en a-kasses hovedopgave at udbetale dagpenge til deres medlemmer. Og her er det vigtigt, at du ved, at dagpengesatsen altid er den samme, uanset hvilken a-kasse du bliver medlem af.
Det skyldes, at det er staten, der fastsætter taksterne for dagpenge, som a-kasserne så følger nøjagtigt. Det betyder altså, at dagpengesatserne altid vil være de samme på tværs af a-kasser.
Hvilken a-kasse skal jeg vælge?
Nu er du blevet klogere på nogle af de vigtigste ting, når det kommer til a-kasser. Men hvilken skal du så vælge? Som nævnt er der 24 a-kasser at vælge mellem, så det kan være lidt af en jungle af finde den rigtige.
Heldigvis findes der en rigtig god online a-kasse test, der tager få minutter at gennemføre. Vi vil klart anbefale, at du tager testen et par gange og bagefter læser mere om de a-kasser, som testen anbefaler dig.
Så er du nemlig kun få kliks væk fra at blive medlem af din nye a-kasse.
Hvordan foregår skiftet til den nye a-kasse?
og hvordan foregår det så, når du er klar til at skifte a-kasse? Det er uhyre nemt og forløber sålees:
Trin 1 → Meld dig ind i din nye a-kasse på deres hjemmeside.
Trin 2 → Din nye a-kasse går ind og flytter dit medlemskab fra den gamle a-kasse.
Trin 3 → Du beholder selvfølgelig din anciennitet og ikke mindst din ret til dagpenge.
Trin 4 → Du starter først med at betale kontingent i din nye a-kasse, når det gamle kontingent løber ud.